Ön itt van: AktualitásokRólunkTanácsadás

11 éve foglalkozom párkapcsolati és szexuális tanácsadással, valamint szexuális jellegű gyakorlati oktatással.

Itt olvashattok néhány esetről (persze a neveket megváltoztattam), ami Nektek is segíthet, hogy megoldjátok a kapcsolatotokban felmerülő problémákat.

Ha úgy érzitek, hogy segítségre van szükségetek, akkor keressetek a facebookon (Xidor Black) vagy a Swingers csoportban vagy a roxanne.hu oldalon.

...mert minden problémára van megoldás...

Amikor már a "Szeretlek!" nem elég

Minden kapcsolat elején megvan a bizsergés, a csábítás, a vágy. Romantikusabbak szerint kis, színes pillangók repkednek az ember gyomrában és egy rózsaszín felhő követi a szerelmes embert mindenhova. Ilyenkor csodálatosnak látjuk a szerelmünket, nem zavarnak az apró idegesítő gesztusai és még csodálkozunk is magunkon, hogy mindent elfogadunk, ami eddig másban zavart minket.

Ebben az időszakban mindenki azt hiszi, hogy reálisan lát és természetesen nem gondol bele, hogy egy-egy szokás vagy viselkedési forma hosszú távon mennyire lehet zavaró.

Nagyon kevés az a kapcsolat, amiben nem érkezik el az a pillanat, amikor elkezdjük valamelyest átformálni a párunkat. Jönnek a megjegyzések, az apróbb morgások, és ha az általunk áhított változás nem történik meg, akkor az egyik legfélelmetesebb mondat "Beszélnünk kell!".

Ez az a fázisa a kapcsolatnak, amikor "mindent bele" üzemmódban az összes gondolatot érdemes átbeszélni, amiben változást szeretnénk. Ilyenkor mindkét fél változtathat és kérheti a változásokat. Ebben az időszakban két dologra kell nagyon figyelni, az őszinteségre és arra, hogy a kompromisszum minden kapcsolat része, viszont a megalkuvás torzítja a személyiséget.

Bűnös orális szex (II. rész)

Anna és Péter kézenfogva érkeztek. Anna magas, karcsú, mosolygós nő, akiből árad a kedvesség.

Megkérdeztem miért jöttek hozzám. Anna csak annyit mondott, hogy a férje szerint ez jobbá teszi a kapcsolatukat, amiből elvileg hiányzik valami.

Rutin kérdések következtek és szinte minden tökéletesnek tűnt. Elérkeztünk a szexhez. Hirtelen a két harmincas felnőtt vigyorgós, megszeppent tinivé vált. Minden szexuális töltésű szóra összenéztek és mosolyogtak.

"- Anna, zavarnak ezek a szavak?
- Igen, mert nem sűrűn hallok ilyet.
- Senki nincs a környezetedben, aki használja ezeket, akár csak szitkozódva?
- Nem igazán.
- És ti sem szoktatok beszélgetni a szexről?
- Nem. Minek?
- Hogyan szeretkeztek?
- Az ágyban.
- Meséld el úgy, hogy el tudjam képzelni.
- Csókolózunk, simogat és megtörténik.
- Mi történik meg?
- Hát az...
- Behatolás?
- Igen.
- És jó?
- Igen."

Bármit kérdeztem tőmondatban érkezett a válasz.

Amikor rátértem arra, hogy a kielégítő és jó szexualitásban nincs tabu és legalább annyira kell tudni róla beszélni, mint arról, hogy kedden ki hoz tejet a boltból, akkor láttam Annán, hogy szomorú lett.
Elmondta, hogy soha senkivel nem beszélt a szexről és a szülei szerint bűnös dolgok ezek és a testiség az csak egy szükséges "valami", ami a házasélet kelléke.
Bár Péter soha nem kényszerítette semmire, de őt is érdekelné, hogy sokan mit élveznek ennyire a szexben.

(Sajnos nem egyedi ez az eset még napjainkban sem. Sok házasságban a szexualitás csak egy kötelező kör, amin túl kell lenni és nem élvezettel merülnek el a testiségben, hanem "legyünk túl rajta", mert ez sem más, mint kivasalni egy inget vagy kivinni a szemetet. Épp ebből adódik, hogy a férfiak frusztráltak lesznek, a nők pedig tele megmagyarázhatatlan belső feszültséggel. De ha jobban belegondolunk... Ki szeretne úgy szeretkezni a párjával, ha abban nincs élvezet, bizsergés, orgazmus?)

Bűnös orális szex (I. rész)

Péter amikor felhívott, hogy időpontot egyeztessen már tudtam, hogy kommunikációs gátak lesznek a tanácsadások alatt, hiszen vagy hallgatással kerülte ki a számára nem kívánt szavakat vagy annyira körülírta, hogy folyamatosan belebonyolódott a mondandójába.

"- Azt mondtad, hogy testiséggel kapcsolatos párkapcsolati problémád van, de a párodat nem látom sehol.
- Nekem van problémám, nem neki.
- Ami az egyiknek probléma, az a másiknak is, hiszen a kapcsolatotokat érinti.
- Nekem kell egy szerető. - mondta határozottan
- Miért van szeretőre szükséged?
- Mert a feleségem... ööö... (csend) ... nem csinálja azt... - közben határozottan, két kézzel mutatott az öle felé
- Nem elégít ki orálisan?
- Igen és ez egy nagy probléma."

Elmesélte, hogy mindketten konzervatív nevelést kaptak és nem beszélgetnek a szexről. Ha a TV-ben vagy rádióban megemlítik a testiséget, akkor elkapcsolnak. Nagyon szeretik egymást, de 4 év házasság után kezd unalmassá válni a szex. Hiába próbál változtatni, Anna elzárkózik és már a kezdeményezés csíráját is elfojtja, így maradt a misszionárius póz és az álmodozás.

Némi mutogatás, barkóba és körülírás után kiderült, hogy Péter nem csak az orális szex miatt tartana szeretőt, hanem érdekli rengetegféle póz és az anális behatolástól az enyhébb kötözésekig minden.

(Egy ilyen férfit inkább egy hivatásoshoz küldenék, de biztos voltam benne, hogy az előbb vagy utóbb a házasságuk végét jelentené, így jöhetett a hosszabb és igencsak nehezebb út.)

Megkérdeztem Pétert, hogy tud-e beszélni Annával ezekről az elképzelésekről. Azt mondta, hogy sokkal jobban örülne, ha én beszélnék vele, de úgy, mintha ez a találkozó meg sem történt volna.

Mit ír a naplójába? (II. rész)

Bálint a munkahelyén emésztette magát, első hónapokban csak néhányszor villant be neki az a kép, hogy Erika együtt nevetgél a munkatársaival és jobban érzi magát ebben az új társaságban, mint vele. Később már olyan gondolatok keserítették meg a napjait, hogy azért nem válaszol a felesége azonnal az üzeneteire, mert épp az a bizonyos munkatárs a falhoz nyomja és szenvedélyesen csókolja a nyakát, mint ahogy ő is régebben.

Mivel Bálint hallotta a munkahelyén is és a baráti körben is, hogy a házassági problémákra milyen tanácsokat adnak egymásnak az emberek, így magába tartotta a gondolatait. Nem szeretett volna olyan tippeket kapni, hogy csalja meg a feleségét, hiszen biztos ő is ezt teszi vagy váljanak el, mert már mást szeret Erika csak megjátsza magát. Ráadásul látta, ahogy egyre több házasság megy tönkre a környezetében és néhányan csak azért maradnak együtt, mert kényelmes "megoldásnak" bizonyul.

Arra kértem Bálintot, hogy gondoljon vissza arra mi történt az elmúlt fél évben. Látta-e bármilyen jelét annak, hogy a felesége megváltozott? Ha igen sorolja fel ezeket. Mesélje el, hogy milyen volt 3 éve és milyen most egy-egy szituációban.

Mivel alapvetően semmi változás nem történt, csak az ő gondolataiban megjelenő képek és az önértékelésében történt törés okozta azt, hogy torzítva látta felesége viselkedését, így azt javasoltam, hogy derítsük ki együtt mennyire valósak a félelmei. Próbálja kizárni a mérgező gondolatokat és úgy figyelje felesége tetteit és reakcióit a következő két hétben, illetve amikor eljönnek hozzám, akkor értelmezze és értékelje magában a célirányos kérdésekre tett válaszokat, valamint két hét után, ha szükségesnek tartjuk, értékeljük ki együtt a történteket.

3 hét elteltével Bálint nyugodt mosollyal ült velem szemben, hiszen olyan válaszokat kapott két hét alatt, amik minden szinten megkérdőjelezték a fél év alatt kialakult féltékenységet és bizalmatlan gondolatokat. A két találkozás alkalmával az is kiderült, hogy Erika a naplójában a munkahelyi problémákról ír, amivel nem szerette volna terhelni férjét. Az említett munkatárs pedig csak abban hasonlított Bálint 6 évvel ezelőtti énjére, hogy szenvedéllyel és lelkesedéssel közelítette meg a cégnél felmerült ügyeket és minden energiájával a cél elérésén volt. Bálintot némi lelkiismeretfurdalás gyötörte, hiszen soha nem tartotta magát instabil személyiségnek, aki diktafont tenne bárki táskájába, de megbeszéltük, hogy ezentúl bármi gondja van, először Erikának mondja és ha úgy döntenek, hogy szükségük van a segítségemre, akkor ismét felkeresnek.

Mit ír a naplójába? (I. rész)

"Megnéztem az üzeneteit és a híváslistáját, nézem mikor online facebookon napközben, folyamatosan rossz érzésem van, amikor nem vagyunk együtt..." - mondta Bálint.

Erika és Bálint 4 éve házasok. Fél éve Erika munkahelyet váltott és azóta valami megromlott köztük, folyamatos feszültségben élnek.

Amikor eljöttek hozzám látni lehetett rajtuk, hogy szeretik egymást és változtatni szeretnének ezen a lélekromboló helyzeten. Az első beszélgetésen elmesélték, hogy alapvetően minden jól működik köztük. Rendszeres és kielégítő testiség, közös programok, beszélgetések. A munkahelyükkel is elégedettek voltak.

Sokszor a párok nem tudják meghatározni mi a probléma, csak érzik, hogy nem jó valami és elindultak a lejtőn. Ilyenkor következő lépésként külön-külön beszélgetek velük.

Amikor Erikát kérdezgettem a kapcsolatukról, semmi különöset nem tapasztaltam. Szereti Bálintot és nem értette miért van ez a feszültség. Azt sem igazán értette, hogy mit keresnek egy párterápiás tanácsadáson.

Következő alkalommal, amikor Bálint jött hozzám első percekben csak kérdezgetett, hogy Erika miket mondott. Pedig tudta, hogy nem fogok válaszolni, hiszen ezt az elején megbeszéltük. Hallgatásomtól egyre idegesebb lett. Nem igazán lehetett lenyugtatni, így feltettem neki néhány célirányos kérdést. Pár perc elteltével kétségbeesetten nézett rám és hirtelen megindult a szóáradat.

"Amikor erre a helyre került Erika sok új ember közé, megismerkedett a munkatársaival és a csoportjában van egy férfi, akire azt mondta, hogy olyan, mint én 6 éve. Nem kérdeztem vissza, hogy miben. Tudom, hogy amikor megismerkedtünk izzott köztünk a levegő és folyamatosan kívántam és folyamatosan hozzá értem, de mostanában nagyon sokat dolgozunk, így amikor hazaérünk, sokszor már csak vacsorázunk és bámuljuk a TV-t. Persze nem minden nap, de talán Erika szerint túl sokszor és biztos hiányol valamit, amit az a munkatársa meg tudna adni. Vagy már meg is adott... Napközben nézem, mikor van facebookon, írok neki sms-t és számolom a perceket mikor válaszol. Sokszor érzem úgy, mintha tudnám, most biztos kikezd vele az a másik. Gondolkodtam rajta, hogy beleolvasok a naplójába vagy diktafont rakok a táskájába."

Ez a probléma egy pici magból indult és azzal, hogy Bálint nem beszélt erről, a teljesen stabil bizalmi szálat ő maga tépte szét, hiszen olyan gondolatok lettek rajta úrrá, amit felesége egy pillanatig sem sejtett. 

Facebook - roxanne.hu

Hírlevél - roxanne.hu

Go to top